Weinig wandelaars kennen de Europese E-wandelroutes. En dat is jammer. Ze zijn vooral interessant voor wandelaars die geen doorsnee wandelvakantie willen boeken, maar er liever zelf op uit willen trekken.
Organisatie
Dit Europese netwerk van wandelpaden is het werk van de European Ramblers’ Association (Europäische Wandervereinigung op z’n Duits). Dat gezelschap is in 1969 opgericht om een Europees wandelroutenetwerk op te zetten. Daarmee kunnen wandelaars het continent in alle richtingen doorkruisen.
Op de website www.era-ewv-ferp.com staat een tabel met alle E-paden, een kaartje van Europa waarop ze netjes zijn ingetekend, en een algemene introductie.
De afzonderlijke Europese wandelroutes
- Europese wandelroute E1
- Europese wandelroute E2 (inclusief GR5)
- Europese wandelroute E3
- Europese wandelroute E4
- Europese wandelroute E5
- Europese wandelroute E6
- Europese wandelroute E7
- Europese wandelroute E8
- Europese wandelroute E9
- Europese wandelroute E10
- Europese wandelroute E11
Ontbrekende stukken
Een mooi en idealistisch doel, maar de realisatie is nog ver weg. In landen met een wandelcultuur van betekenis ligt een net van goed beschreven LAW’s of GR’s waarlangs de E-wandelroutes lopen. Maar in andere landen is het puzzelen. Want als je wat langer naar het kaartje tuurt, zie je diverse hiaten. Zo heeft de E8 een groot gat in Oost-Europa. Volgens de legenda zit dat deel namelijk nog in de planning.
Via de E3 naar Santiago?
Ook E-routes zonder gaten zijn alleen geschikt voor avontuurlijke wandelaars, bijvoorbeeld de E3. Volgens Frankrijk-kenners wordt het Franse deel van de E3 namelijk matig onderhouden. Voor sommige stukken zijn zelfs geen wandelgidsen verkrijgbaar. Jammer, want anders zouden de E-paden een geweldige uitkomst zijn voor pelgrims die een route naar Santiago de Compostela uitstippelen. Neem vanuit Nederland de E2 naar Luxemburg, stap dan over op de E3 naar Santiago en klaar is kees. Zo simpel is het dus niet.
Informatie van wandelorganisaties
Het vraagt dus puzzelwerk om een E-wandelroute te belopen. Over de E2 is gelukkig vrij veel te vinden. Een deel daarvan is veel beter bekend onder de naam GR5. Maar voor de rest is de oogst minimaal.
Van alle andere wandelorganisaties heeft de Long Distance Walkers Association, een Britse organisatie, nog de meeste informatie (www.ldwa.org.uk/ldp/public/e_routes.php). Daar lees je welke E-paden er door Engeland lopen en waar je nog verder informatie kunt krijgen.
Kaarten en gidsen
De beste informatiebron voor Europese wandelroutes zijn nog altijd de reisboekhandels. Hier volgen enkele bruikbare titels.
- Auf Tour in Europa: das Handbuch für die Europäischen Fernwanderwege / Hans Jurgen Gorges (uitgeverij Kompass, ISBN 3-8134-0338-6)
Bevat een overzicht van alle oorspronkelijke E-routes en de veranderingen sinds 1969. Handige leidraad voor wat er wel en (vooral) niet verkrijgbaar is. Waarschijnlijk het beste boek dat over E-paden is te krijgen.
- Auf Europas großen Wegen: wandern und Kultur / Robert Wurst, Eduard Dattler (1996, ISBN 3222123462)
Biedt eigenlijk alleen een globaal overzicht. Geen praktische informatie zoals overnachtingen of verwijzingen naar literatuur.
- Europäische Fernwanderwege / Frank Auerbach (uitgeverij Steiger, München, 1999, ISBN 3896521772)
Eveneens een overzicht van alle routes.
Uitgeverijen
Uitgeverij Kompass (www.kompass.de) heeft van alle individuele E-routes gedetailleerde gidsen met globale routebeschrijving, overzichtskaartjes 1:200.000 en verwijzingen naar gedetailleerd kaartmateriaal.
Een algemene overzichtskaart van Europa (schaal 1:3.500.000) met alle E-routes en een begeleidend gidsje is verkrijgbaar bij Freytag & Berndt (www.freytagberndt.com).
Gastenboek
Hallo,
Stel dat je mee wilt helpen wandelroutes uit te zetten/te onderhouden. Waar moet je je aanmelden voor dit werk?
Hi Esther,
Gaat het je vooral om Europese wandelroutes? Dan zou je eens kunnen informeren bij de Europese Wandelvereniging, http://www.era-ewv-ferp.com. Zij beheren die E-routes.
Een andere mogelijke ingang is Wandelnet in Amersfoort. Zij zijn niet alleen betrokken bij de Europese Wandelvereniging, maar zij onderhouden ook het Nederlandse LAW-netwerk. Daarvoor zijn honderden vrijwilligers in touw. Mogelijk kunnen zij je gericht adviseren.
Succes!
Ik woon in het prachtige wandelland Portugal. Er is ooit een route uitgezet (de E9?), maar die wordt totaal niet onderhouden. Mijn vraag is; wat moet er gedaan worden of kan ik doen, om deze situatie te verbeteren?
Ik zou willen helpen met je project